Installation

Under Pressure

Under pressure is een spel tussen één speler en één voorgeprogrammeerde machine die door de aansturing van een Arduino voortdurend roteert. Aan de machine hangen rolletjes plakband die van de machine afrollen door deze rotatie. De speler wordt uitgedaagd om alle afgevallen plakband-rolletjes terug op de machine te plaatsen, wat leidt tot een spel vol onvoorspelbaarheid en chaos.

Proces

Prototyping

Tijdens het maken van Under Pressure heb ik mijzelf laten inspireren door mijn eigen controledwang en verslaving om mijn lichaam te controleren. Door middel van hedendaagse technologieën zoals, voedingsmeters, stappentellers, slaapanalyses of sporthorloges werd deze controledwang gestimuleerd en realiseerde ik mij dat ik controle zocht over iets wat niet te controleren valt; het lichaam. Met Under Pressure creëer ik niet alleen een nabootsing van mijn eigen obsessie en verslaving, maar ook die van vele anderen.

You can't control everything

Het spel plaatst de speler in een positie waarin hij continue obsessief bezig is met het terug hangen van de plakband-rolletjes, door een oplopende highscore wordt dit nog eens gestimuleerd. Net als hoe hedendaagse elektronica gevisualiseerd wordt om ons mensen verslaafd te maken, heeft ook dit spel een verslavend effect door het behalen van een in tijd weergegeven highscore. Tijd staat hier niet alleen centraal voor de tijd die we besteden aan deze technologieën, maar is ook de tijd waarop we voortdurend leven en waardoor we gecontroleerd worden.

Ik werd geïnspireerd om de machine net zo te vorm te geven als hoe het wereldberoemde elektronicabedrijf Apple dat doet met zijn producten. Echter blijkt deze vormgeving schijn te zijn en kom je tijdens het spelen van het spel achter de imperfectie van het apparaat. Net als deze vormgeving zijn wij mensen ook continue op zoek naar perfectie over ons fysieke lichaam en op zoek naar dé ultieme balans in het leven.

 

© Copyright 2020 Marieke van der Burg

Laten we jouw project bespreken!

Mariekevdburg@outlook.com

+31 621 411 195